Tuesday, 31 May 2011

Anak bijAk..


dlu penah jgk terbace dlm tenet, melalui kajian mcmmane nk jdikan anak tu bijak, sape yg tanak mcmtu, sume org klo boleh nak anak tu bijak pandai..


so, ni ade sikit nk share dgn kalian jgk..yela kita hanya merancang tp Allah penentu segala nya..usaha tu penting..

Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun-umbun kepalanya sebanyak yang mungkin atau memadai 100 kali.


2. Membaca surah Al Fatehah 1 kali, Alam Nasyrah 1 kali


3. Bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. Percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya.


4. Apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.


5. Ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita, misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.

putriku Rania Aleesya & Putraku Muhammad Rafiq Adha penyeri dlm hdup kmi b'dua..p/s: ak sentiasa mendoakan mereka spy kmi hidup aman bhgia...anak2 ku m'jadi anak yg soleh & solehah..


3 comments:

  1. Dah besar Rania kan..comei.. Rafiq ensom..hehe

    ReplyDelete
  2. tq..kejap jo dh bosar, nk jd anak dara dh..abg long gitu ler nyonyot aje..

    ReplyDelete